;Μικρά Ασία

Ο ιστότοπος αυτός φιλοδοξεί να παρουσιάσει τις εργασίες των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Γλυκών Νερών σχετικά με την μακραίωνη ιστορία των Ελλήνων στη Μ. Ασία αλλά και να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερο υλικό για την ιστορία αυτή!
Επί 3.000 χρόνια οι Έλληνες κατοικούν στην Ανατολική Θράκη, στην Ιωνία (Δυτική Μικρά Ασία) και στον Πόντο (Βόρεια Μικρά Ασία). Αναπτύσουν πόλεις, εμπορικά κέντρα, πολιτισμό... δια μέσου των αιώνων... από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο συνεχίζουν και κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας... μέχρι τη Μικρασιατική καταστροφή.

Η Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 υπήρξε το πραγματικό αλλά και συμβολικό τέλος μιας μεγάλης ιστορικής διαδικασίας, που συνδέθηκε με τη διάλυση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και με την οριστική είσοδο της Εγγύς Ανατολής στην εποχή εθνών-κρατών.
Η αποχώρηση από το ιστορικό προσκήνιο της πολυεθνικής, ισλαμικής, προνεωτερικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας δεν έγινε ειρηνικά και αναίμακτα. Συνδέθηκε κατ’ αρχάς με την κατάρρευση των εσωτερικών μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, εξαιτίας της εμφάνισης ενός καινοφανούς μιλιταριστικού εθνικιστικού κινήματος, αυτού των Νεότουρκων.
Οι Νεότουρκοι επιχείρησαν να επιλύσουν το εθνικό πρόβλημα με την εξόντωση και τον αποκλεισμό των πολυάνθρωπων χριστιανικών κοινοτήτων και να μετατρέψουν βιαίως τους πολυεθνοτικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς σε εθνικά Τούρκους.( Αγτζίδης Βλάσσης "Πώς φτάσαμε στην Καταστροφή")

300px-Asiaminorhistory.jpg

Οι Έλληνες του Πόντου

Οι Έλληνες της Ιωνίας

Οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης

Ο Αφανισμός του Ελληνισμού 1914-1922

Οι άνθρωποι

Ταινίες

Εκδηλώσεις - Φωτοάλμπουμ


[Τον ιστότοπο αυτό κατασκεύασε και συντηρεί η καθηγήτρια πληροφορικής του 2ου Γυμν. Γλυκών Νερών και νυν Δ/ντρια του 1ου Γυμνασίου Παιανίας Παυλίδου Μιράντα σε συνεργασία με όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στα προγράμματα αυτά.]